• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
"Bebek Çocuk Ergen Psikolojisi Merkezi istanbul"
Randevu ve Destek: 0505 767 58 85
                                 0544 724 36 50
Üyelik Girişi
Site Menüsü
Site Haritası
Takvim
Piskolok, Pedegog, Pedagok,Pisikolog Randevu 0505 767 58 85

SOSYAL FOBİ

Sosyal fobi,  utanç duyma ve küçük düşme ihtimali taşıyan toplumsal veya toplumsal performans durumlarında belirgin ve sürekli korku yaşama olarak tanımlanmıştır ( APA, 1994).Toplum içerisinde yaygın bir şekilde görülür ve zaman içerisinde kaçınmaların artmasıyla kronikleşebilir.

Bu rahatsızlık tanısı konması için gerekli kriterler şu şekildedir ( DSM-IV TANI KRİTERLERİ)

  • Tanımadık insanlarla karşılaştığı ya da başkalarının gözünün üzerinde olabileceği, bir ya da birden fazla toplumsal ya da bir eylemi gerçekleştirdiği durumdan, belirgin ve sürekli bir korku duyma: Kişi küçük duruma düşeceği ya da utanç duyacağı bir biçimde davranacağından korkar (ya da anksiyete belirtileri gösterir).

Not: Çocuklarda, tanıdık kişilerle yaşına uygun toplumsal ilişkilere girebilme becerisi olmalı ve anksiyete, sadece erişkinlerle olan etkileşimlerinde değil, yaşıtlarıyla karşılaştığı ortamlarda da ortaya çıkmalıdır.

  • Korkulan sosyal durumla karşılaşma, hemen her zaman anksiyete doğurur, bu da duruma bağlı ya da durumsal olarak yatkınlık gösterilen bir panik atağı biçimini alabilir.

Not: Çocuklarda anksiyete, ağlama, huysuzluk gösterme, donakalma ya da yabancı insanların olduğu toplumsal durumlardan uzak durma olarak dışavurulabilir.

  • Kişi, korkusunun aşırı ya da anlamsız olduğunu bilir.

Not: Çocuklarda bu özellik olmayabilir.

  • Korkulan toplumsal ya da bir eylemin gerçekleştirildiği durumlardan kaçınılır ya da yoğun anksiyete ya da sıkıntıyla bunlara katlanılır.
  • Kaçınma, anksiyöz beklenti ya da korkulan toplumsal ya da bir eylemin gerçekleştirildiği durumlarda sıkıntı duyma, kişinin olağan günlük işlerini, mesleki (ya da eğitim ile ilgili) işlevelliğini, toplumsal etkinliklerini ya da ilişkilerini bozar ya da fobi olacağına ilişkin belirgin bir sıkıntı vardır.
  • 18 yaşından küçüklerde, süre en az 6 aydır.
  • Korku ya da kaçınma davranışı, bir maddenin (örn. Kötüye kullanılabilen bir ilaç, tedavi için kullanılan bir ilaç) ya da genel tıbbi bir durumun doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı değildir ve başka bir mental bozukluk ile daha iyi açıklanamaz. (agorafobiyle birlikte ya da agorafobi olmadan panik bozukluğu, ayrılma anksiyetesi bozukluğu, beden dismorfik bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluk ya da şizoid kişilik bozukluğu gibi)
  • Genel tıbbi bir durum ya da başka bir mental bozuk varsa bile,  tanı ölçütünde sözü edilen korku bununla ilişkisizdir. Örneğin: korku, kekemelik, parkinson hastalığındaki titreme ya da anoreksiya nervoza ya da bulimia nervozadaki yemek yeme davranışıyla ilişkili değildir.

Sosyal fobi performans ve genel olarak iki şekilde görülür. Performans alt tipinde, birey sunum yapma, topluluğa karşı konuşma , dans etme gibi performans göstermesi gereken durumlarda kaygı yaşar. Genel tipinde ise başkaları ile konuşma, soru sorma, yemek yeme, fikrini söyleme veya sokakta yürüme gibi pek çok durumda kaygı yaşamaktadır.

En sık kaygı yaşanan durumlar, yeni biriyle tanışma, toplu bir yerde yemek yeme, küçük sosyal gruplarda konuşma, sunum yapma gibi konulardadır.  Çoğu kişi çarpıntı, titreme, kas gerginliği, boğazda kuruluk, sıcak ya da soğuk basması, mide rahatsızlıkları gibi fizyolojik belirtiler gösterir. Tedaviye ise sıklıkla kızarma, ağız kuruması, kekeleme ve ses titremesi gibi fiziksel belirtilerden şikayet ederek ve hedeflerine ulaşamadıkları ve  iş, arkadaşlık , aile gibi konularda zorlanma yaşadıklarında başvururlar.

Sosyal fobisi olan bireylerin ortamdaki diğerlerinin kendilerine yönelik olumsuz değerlendirileceklerine yönelik sürekli bir korkuları vardır. Bu yüzden sürekli hata yapacaklarını, birilerini utandıracaklarını ya da eleştirileceklerini düşünürler.  Dikkatleri aşırı bir şekilde kendileri üzerindedir. Başkalarının bulunduğu ortamlarda sürekli kendilerini gözlemlerler. Kendilerinin uygun davranmayacağı ve hata yapacaklarına  dair olasılığı abartırlar ( Konuşurken hata yapacağım, kekeleyeceğim Ve bu olasılık gerçekleştiğinde , bir hata yaptıklarında  bunun sonucunda neler olabileceği ile ilgili felaket senaryoları vardır( Bu sunumda hata yaparsam işimi kaybederim ve bir daha asla iş bulamam ) . Bu bireylere göre etraflarındaki herkes kendisinin davranışlarını inceliyordur ve hepsi de oldukça eleştiricidir. Ayrıca kendilerinden de oldukça yüksek performans beklentileri vardır ve bu beklentiyi karşılamayınca bunu bir başarısızlık bir hata olarak görürler.

Sosyal fobisi olan bireyler korktukları durumla karşılaşmamak için bazı davranışlar geliştirirler. Örneğin; dikkat çekmemeye çalışırlar, göz teması kurmazlar, soru sormazlar, söyleyeceklerini zihninde tekrarlarlar, çok sessiz konuşurlar, sosyal ortamlara girmek istemezler, dışarıda yemek yemezler hatta bazen evden dışarıya bile çıkmazlar. Bu davranışlar kişileri korktukları durumlarla yüzleşmelerini engelleyerek, korkularını devam ettirmelerine neden olur.

Sosyal fobinin kişinin yaşamına pek çok olumsuz etkisi vardır. Öncelikle kişinin kaçınma davranışlarından dolayı sosyal becerileri körelir.  Akademik ve iş yaşantısında problemler yaşayabilir. Sosyal hayatta arkadaşları ve aileleri ile sorunlar yaşanabilir. Kişi bu rahatsızlığı ile baş edemeyince alkol bağımlılığı, depresyon gibi diğer psikolojik bozuklukları gösterebilir.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG BÜŞRA GÜNEŞ
0505 767 58 85

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam16
Toplam Ziyaret107462
istanbul psikolojik danışma randevu 0505 767 58 85

İstanbul Psikolog Pedagog Psikiyatrist Yaşam Koçu Öğrenci Koçu,Aile Terapisti,Çift Terapisti,Psikolojik Danışman,Psikolojik Danışmanlık,Cinsel Terapi,Eğitim Koçu,Özel Ders Merkezi,Etüt Merkezi, Yönetici Koçu,Lider Koçu,Konuşma Terapisti, Evlilik Terapisti, Çocuk Psikolojisi,Ergen Psikolojisi,Ergen Psikoloğu,Çocuk Psikoloğu Randevu Telefonu:

0533-373-81-23 ve 0505-767-58-85 ve 0216-347-60-03

http://atasehir-psikolog-pedagog-psikiyatrist-yasamkocu.com

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İstanbul Psikolog Pedagog Psikiyatrist Yaşam Koçu Öğrenci Koçu,Aile Terapisti,Çift Terapisti,Psikolojik Danışman,Psikolojik Danışmanlık,Cinsel Terapi,Eğitim Koçu,Özel Ders Merkezi,Etüt Merkezi, Yönetici Koçu,Lider Koçu,Konuşma Terapisti, Evlilik Terapisti, Çocuk Psikolojisi,Ergen Psikolojisi,Ergen Psikoloğu,Çocuk Psikoloğu Randevu Telefonu:

0533-373-81-23 ve 0505-767-58-85 ve 0216-347-60-03

http://atasehir-psikolog-pedagog-psikiyatrist-yasamkocu.com

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

 

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Hava Durumu
Panik Atak Depresyon Tedavisi Terapisi 0533-3738123

Saat
istanbul Psikolog Pedagog Listesi Adresleri

Psikolog 0505 767 58 85

Yasal Uyarı:
Bu sitenin içeriği ziyaretçilerini bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımaz. Site, sağlıkla ilgili tüm konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan veya psikoloğundan öğrenilebileceğini savunur. Sitedeki bilgiler teşhiş veya tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. Bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu site sahipleri, sorumluları veya yazarları sorumlu tutulamaz.
Bu sitedeki bilgileri kopyalama, nakletme veya diğer kullanımlar kesinlikle yasaktır. Web sitesindeki bilgilerin kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ve site sahibinin iznine bağlıdır. Tüm kullanıcılar yukarıda belirtilen yasal uyarıyı tamamen ve çekincesiz olarak kabul etmiş sayılırlar.


Bu sitedeki yazılar "anayasal bir hak olan bilgilenme ve bilgilendirme" amacıyla paylaşılmaktadır. Size özel profesyonel yardım almak için yaşadığınız psikolojik sorunları mutlaka bir ruh sağlığı uzmanıyla karşılıklı görüşünüz. Bu sitede yer almak isteyen psikolog, pedagog,sosyolog, psikiyatrist,sosyal hizmet uzmanı,aile terapisti,evlilik terapisti,cinsel terapist,psikiyatri hemşiresi,yaşam koçu,aile koçu,evlilik koçu veya diğer ilgili pedagojik psikolojik danışmanlar başvurabilir. Yazı gönderen uzmanların tüm yasal sorumluluğu kendilerine aittir. Bu siteyi satın almak isteyen kişi veya kurumlar için site ve domain ücretimiz: 33.000 TL dir. Bu site yardım, bağış, reklam ve sponsorlar desteğiyle yayın hayatına devam ediyor. Herhangi bir kuruma ait olmadığı gibi herhangi bir kurumu veya kişiyi hedef almamaktadır.

Jenerik isime sahip, içeriği güçlü 15 yıllık Kişisel gelişim, Sosyoloji, Eğitim, Matematik, Geometri,Pedagoji,Yaşam Koçluğu ve bir çok Psikoloji sitelerimiz satılıktır, fiyatı: 10.000 Dolardir.

0533 373 81 23

http://www.724danismanlik.com

istanbul Aile Evlilik Çift Terapisti 0533 373 81 23
Bakırköy Psikoloji Psikolog Pedagog 0533 373 81 23